Shut your eyes and you'll burst into fire

Open mouth but not open mind

Blackness flowing from your eyes, from your nose, from your mouth

Is this me?

A grey image with five black holes of evil

When I was 16 I shut my eyes and I bursted into fire

The horizon turned indistinct

The streetlights moved

I close my eyes into a world of bad dreams

Who am I to be burning among everyone

When they all burn to be me

This is the day that I take my shoes off and walk

02.08.12

Into a watered world with both eyes open



Come in the water

Come play with your new friends

All of your wet clothes will be given away

And the new kids will never know the story





So this is your playground now

This is you with dry clothes in liquid

And where every voice is thick and mute

This is your freedom of gravity

Where no fire can walk with you





This is you with both eyes open

And then you'll know it's me











søndag 2. desember 2012

Kapittel 19 - KAMBODSJA
 
Soundtrack; M.I.A - Paper Planes
 
 

Etter mye research og iherdig lesing entret vi Kambodsja med tre valutaer (pluss NOK) i bøttevis, for å være på sikre siden. Det skulle vise seg at det var lurt å ha med mye, da Øystein allerede på grensa klarte å la seg svindle for over 1000 norske kroner.
 
 
Etter noen svette timer på grensa kom vi oss omsider inn i landet. Begynner å bli ganske lei av grensekøer nå kjenner jeg. 30 kg bagasje og 35 varme kan ha noe med saken å gjøre. At alle bærer våpen og ser sinte ut hjelper heller ikke. Første destinasjon for oss var Siem Riep. Kambodsja er fattig, og Siem Riep er ikke noe unntak. Byen ligger rett ved Angkor, som en gang var Khmer rikets hovedstad, og er på UNESCO's verdensarvs liste for sitt fantastiske tempel Angkor Wat, som er verdens største bevarte religiøse bygg. Dette tiltrekker seg hundretusener av turister hvert år, og Siem Riep er derfor bygget ut for å huse såvel backpackere som rike charter turister som flyr inn med private jet fra Frankrike. Jeg har aldri sett så mange forskjellige overnattingsmuligheter på ett sted. Her kan du få rom fra 4 dollar natta, og opp i 400. Og den stakkars kambodsjanske befolkningen har blitt prega deretter.
 
Det er sannsynligvis dårlig gjort ovenfor det kambodsjanske folket å starte innlegget med dette, men vårt inntrykk er dessverre at Siem Riep er en by fyllt med tiggere og fattigknekter og lurendreiere og fanter. Her var det bare å holde godt på lommeboka, for selv ungene var ganske freidige. Og tigging var ikke skambelagt. Man kan nok legge mye av skylda på fattigdom i kombinasjon med massiv turistindustri. Og det er trist, når man dag etter dag går gatelangs og så godt som alle barn man passerer hviner av fryd når de får se deg og kommer løpende med henda ut og roper "one dollar! one dollar!" For det første har man ikke penger til å gi noe til alle. Og for det andre vil man ikke at de skal lære seg til å tigge. Og ikke snakker de engelsk, så det nytter ikke å forklare noe for dem heller. Så man ender stort sett opp med å smile og si nei. Det er rett og slett forferdelig vanskelig å forholde seg til barn som tigger.
 
I fly like paper, get high like planes, if you catch me at the border I got visas in my name! 
 
All I wanna do is pang! pang! pang! pang! and a .... kachiiiiiing! ...and take your money!


Dagen antrekk;
 
Endelig noe fint! Brun singlett med en liten uglefamilie i litt retrostil, og ganske matchende skjørt, alt i myk bomull, lett og ledig. Jeg sier ikke at dette antrekket ikke er svett og krøllete om kun kort tid, men det ser da i det minste litt søtt ut. Og attpåtil er det Øystein som har plukka ut dette til meg. Verdi; til sammen 450 baht, dvs ca 85 kroner. Ikke til salgs.



 
 
 
Khmer riket, en gang en av Asia's stormakter, bygget byen Angkor på 1100 tallet for å vise sine naboer hvem som var sjefen. Angkor Wat er det mest berømte, eldtste og best bevarte tempelet, og antagelig det flotteste. Men det finnes nok av andre templer i Angkor som er flotte, og som gir deg en enda bedre opplevelse av rikets fordums prakt. For eksempel Angkor Thom, med sitt Bayon tempel, og Ta Prohm og Preah Kahn. Ettersom Kambodsja var fransk koloni i mange år, var det franskmennene som styrte da det sent på 1800 tallet ble bestemt at noe måtte skje med de gamle ruinene etter Angkor. Frankrike har ettersom jeg skjønner derfor bidratt mye i restaureringen av templene, men tatt i betraktning at restaureringsobjektet er en viktig del av verdensarven, må jeg jo bare si at det er et relativt sørgelig resultat. Det meste ligger og flyter, og det hadde ikke vært noe problem å fylle sekken med Buddhaskulpturer og tatt med en av verdens største kulturskatter hjem. Jeg ser ikke for meg at så mye som en liten grusbit hadde vært mulig å avse hvis Angkor hadde vært i Europa. Det kan også nevnes at det vokser fritt med både trær og mose på templene. Det positive med det, er at opplevelsen for dagens turister kan bli ganske spennende. Da mange av templene ligger bortgjemt i skogen uten noen form for vakthold, er det bare å klatre i vei som en apekatt.

 
Angkor Thom
 
Også i Kambodsja er det hovedsaklig Terrsvadhabuddhisme, men flere av Khmerkongene fra 11-1300 tallet var Mahayanabuddhister, så det finnes endel innslag av dette i de gamle templene. I tillegg har hinduismen fått påvirke kambodsjanske templer i større grad enn hos nabolanda, spesielt er Vishnu populær. 
 
 
Kong Jayavarman VII, grunnleggeren av Angkor Thom, syntes at han selv og Vishnu var så på bølgelengde at han laga opp et utall vishnustatuer som hadde påfallende like ansiktstrekk som han selv.
 
Veggrelieff rundt Ankor Thom fra slaget mellom khmer folket og cham folket (Cham; etnisk minoritetsgruppe som nå utgjør store deler av den muslimske befolkningen i Kambodsja og Vietnam) i ellevte århundre.
 

Khmer folket beholdt sin posisjon som stormakt frem til de ble slått av Ayutthayaene (nå Thailand) på 1400 tallet og sakte men sikkert tapte terreng. 

 
 
 
 
 
Angkor Wat
 
 
Kan pappa svare meg på om hvorfor dette var så likt den europeiske gotikken? Dette ble jo bygget rett etter gotisk periode i Europa. Hadde Europa og Asia påvirkningskraft på hverandre på den tida? Jeg mener, Marco Polo kom jo ikke før 100 år etter. Man hadde jo silkeveien, men...? Kanskje det bare er jeg som syntes det ligner. Kanskje det bare er fargen hehe.
 
 
 
 
 
Og her er noen bilder fra resten av templene rundt...:
 
 
Danse danse dokka mi
 
 
 
 
 
 
Utrolig mange flotte detaljer over alt, og fantastiske farger fra tidens tann i brunrødt og irr grønt
 
 
Dette skulle jeg gjerne også gjort, men vannet var dessverre ganske guffent
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er ikke det her litt sånn gotisk bue?
 
 
Her var det mye moro for ungene
 
 
 
 
En liten stemningsrapport fra dagliglivet; Folk her bor ofte i bambus og stråhytter, og sitter på matter foran døra og koker maten sin. Den varme fuktige lufta slår mot deg, med en eim av kloakk og krydder. Kopper og kar blir skyllt litt i sølepyttene og brukt om igjen. Noen mannfolk står på hushjørnet og pisser. Ei geit kommer ruslende gjennom kjøkkenet, og går litt på do i gresset på bortsida. En pus med to små blir husja bort etter å ha smakt på middagssuppa. Noen frittgående høns med ukjent tilhørighet flakser i vei over grytene og det fyker litt fugleinfluensa veggimellom. Hyttene har tre vegger, og arealet inne består av ett rom, med andre ord er det åpent ut til gata. Her står eksostrafikken rett inn i sovesalen hele døgnet. Interiøret består av, foruten et salig rot av klesvask, kokekar og søppel, en benk, kanskje en stol, endel tønner og noe sengetøy i en haug under et myggnett. Lakenet ligger halvveis nedi den støvete gata på utsida, etter at en av løshundene, som antagelig akkurat hadde kosa seg med noen padder fra elva til frokost, tygde litt på det for å rense tenna. Husj sier storesøster til bikkja, og stuer lakenet inn under myggnettingen igjen. Her og der stabrer det i vei en liten, som plukker seg litt på tærne og smaker litt på fingrene etterpå. Men så kommer bestemor og sier fy, og auser brunt vann i et fat hun har skyllt i pytten, for nå skal lillemann vaske rumpa. Etterpå drikker geita vaskevannet og slikker lillemann på hånda. Lillemann plukker seg i nesa og ler. Sola steiker og fluene surrer. At de ikke kreperer av varme skjønner ikke jeg. Men når de overlever alt det andre, så er de vel som ubermennschen å regne kanskje.
 
 

På båttur nedover i Kanbodsja. Vi reiste med båt fra Tonle Sap til Pnom Pehn, som ligger i Mekong deltaet

 



Som dere ser av styltene er vannstanden varierende...  Det som er ganske spesielt er at elva skifter retning på vannføringen flere gangen i løpet av året ettersom smeltevann fra Tibet og vannmassene som følger regntiden endrer vannstanden i sykluser. Og fiskerne langs elva og i deltaet flytter husene sine ettersom vannstanden endrer seg.
 
 
Pnohm Pehn
 


Pnohm Penh, også kalt Asias perle. Men det var vel før Pol Pot utsletta en fjerdedel av sine landsmenn og bragte Kambodsja på stødig kurs nedover. Jeg veit ikke om det kan ha noe å si for den nålevende delen av befolkningen at man forsøkte å kverke alt intellekt for 40 år siden, så de stakkarene som nå sitter igjen er etterkommere etter de med mindre mentale ressurser. Det kan vel uansett neppe ha hatt noen positiv påvirkning. En ganske paradoksal evolusjon vil jeg si. Jeg har ikke latt meg friste til å dra på hverken torturfengsel eller killing fields her i hovedstaden, i stedet har vi vært på nasjonalmuseet og i templene.


Og reka gatelangs og kjøpt deilig frukt på markedene og sett på alt det rare de spiser her til lands. Spesielt stemningsfullt er det på kvelden, når mørket senker seg i markedsgata sitter kambodsjanerne på småstoler  og gafler i seg nudler med alskens rart i, og det som finnes av lys kommer fra ulmende grillkull og små lamper. Det flyter av matavfall og vann (?) i gatene, og lukter en blanding av kjøtt og kål og kloakk. Støynivået er fortsatt høyt, og mopeder tuter og trykker seg fram mellom kurver med vannmeloner og portable kjøkken med rykende varme gryter. Kambodsjanerne smiler og lar oss smake på alt før vi kjøper noe. De skjønner ikke et ord engelsk, men nikker og smiler og sier yes til alt vi spør om. Pnohm Pehn er en kokende asiatisk storby på linje med Bangkok og Saigon, og er absolutt verdt et besøk. Men pass godt på lommeboka.



Cause all I wanna do is pang! pang! pang! pang! and a... kachiiiiiing! 
 
...and take your money!
 
 
Love fra ANJA
 
 
 

2 kommentarer:

  1. det er jo bare fantastisk det dere opplever. Ankor er jo et av verdens underverker. Men at dere også opplever Burmas gulltempler er jo egentlig like fantastisk. De er jo også kjent, om ikke fullt så mye som Ankor. Jeg syntes kanskje templene i Burma er de flotteste byggverk i verden, selv om jeg kjenner for lite til dem.
    Det du spør om er gjenstand for lange diskusjoner.Nemlig om hva likeheter mellom forskjellig folk og tider skyldes. Det er flere muligheter. Folk har vandret og tatt med seg ideer, krigersk innvandring har vært vanlig. Ideer har vandret fra fok til folk og ender opp et sted uten at det har vært fysisk kontakt mellom folkene.Men en annen, og i dette tilfelle svært sansynlig mulighet, er at når mennesket når de forskjellige utviklingstrinn(kulturelt og teknisk) uttrykker de seg ganske likt.Keisern av Kina bygde den forbudte by og solkongen bygde Versailles, uavhengig av hverandre. En indianer i Canada på 1800tallet tenkte likt med en norsk jeger for 3000 år siden.Når man bygger er det noen få prinsipper som går igjen over hele verden uavhengig av hverandre. To søyler med overdrager brukte grekere, egyptere og de som bygde Stonehenge. Den romanske bue går igjen, Den gotiske spissbue blir brukt for å bygge høyt eller bære stor vekt. Derfor er nok buene i gotikken, i muslismske moskeer og i Ankor skapt uavhenhig av hverandre. I tillegg kommer at noen arketyper rent kunstnerisk går igjen over hele verden. Mønster og form på den eldste kinesiske keramikken går igjen på den eldste keramikken fra Europa. Som mammma sa da jeg diskuterte dette med henne, "folk er folk".
    Det er jo dette etnografene prøver å studere og Thor Heyerdal har vært opptatt av.
    Mamma vil skrive. Ønsker dere en god tur videre. Og takk for det dere sender. Pappa.
    Kjære Anja.. Så fint å lese det du skriver. Vi er liksom litt med på tur vi også, og det gjør det litt lettere at det er så lenge siden jeg har sett deg. Så godt å høre stemmen din i dag. Takket være deg har jeg fått så mye ut av dagen i dag,( dette er ikke ironi)Å komme seg ut av dyna klokka halv åtte gir noen muligheter.Det er som jeg sa i telefonen kaldt her nå, men jeg har vært ute i flere timer. Sjekka huset og posten deres. Ikke noe viktig post. Så har jeg vært på tur med bestemor. Hun spurte etter deg, og mente at nå må vel Anja komme hjem snart, Hun kvikner til når rullatoren kommer til Hjørningen og vi svinger opp Spitegata. Da skravler hun i vei og storkoser seg. Fredag knuste jeg det store keramikkfatet som hang i gangen... Hufff.. og så stod det navnet ditt under. Så julereingjøringa er i gang. Stor klem fra mamma

    SvarSlett
  2. Det er så gøy å lese bloggen din Anja! :) Du har vært mange steder jeg ikke enda har tenkt at jeg kunne tenkt meg å reist, men Kambodsja har jeg tenkt på lenge, så jeg håper jeg og får reist dit en gang. Klærne Øystein hadde valgt var jo bare perfekt, sånn jeg ser det så synes jeg de var skikkelig deg! :) Hvis du skulle savne Kongsberg nå, så har jeg i det siste innlegget på bloggen min lagt ut noen skikkelige vinterbilder, så da kan du se hvordan det er her nå. Er fortsatt hypoterm etter den nattlige ekspesisjonen der. Forresten, så har jeg begynt i akuttmottaket, men da sees vi nok uansett med jevne mellomrom! Blir veldig koselig å se deg igjen. Håper du har fine dager! Klem

    SvarSlett